Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator FAQ - Vanliga frågor & svar

FAQ - Vanliga frågor & svar

Kakel & Klinker

Nedan finner några av svaren på den vanligaste frågorna vi får om kakel och klinker i allmähet. Finner ni inte era svar är ni såklart välkomna att kontakta oss.

Varför ska jag välja Pronto Kakel?

Vi säljer enbart material från Italien av högsta kvalitet. Oavsett vad man väljer hos kan vi garantera hög kvalitet.

Hur kännetecknas en platta av hög kvalitet?

En platta är av hög kvalité när den har en stor variation i mönster med många s.k. "ansikten" dvs att man kan lägga många kvadratmeter innan samma mönster upprepas. Plattan har ett detaljerat mönstret med hög upplösning med lera som är färgad för att vara så lik ovansidan som möjligt. Alla plattor tål olika mängd belastning och ju högre belastning en platta klarar detso bättre kvalité håller den. En plattas bärighet påverkas dels av lerans komposition, temperatur vid bränning samt hur länge den bränns. Alla våra plattor är rektifierade vilket innebär att de är rakskurna med laserprecision för att alla plattor av samma batch ska vara exakt lika stora och med perfekta rätvinklar. Plattor med sämre kvalité och därmed lägre pris, sparar in på alla dessa aspekter. 

Vad är skillnaden på kakel och klinker?

Kakel och klinker tillverkas nästan på samma sätt så vad är egentligen skillnaden? En klinkerplatta pressas och sedan bränns vid högre temeperatur än kakel vilket gör den både hårdare och kompaktare än en kakelplatta detta i sin tur gör den mindre porös och absorberande. En klinkerplatta kan man ha både golv och vägg medans en kakelplatta endast bör placeras på vägg. All vår klinker tål desutom både värmegolv och är frostsäkra.

Är all klinker frostsäker?

Inte alla klinkers på den svenska marknaden är frostsäkra men alla våra klinkers eller granitkeramik som det också kan heta är frostäkra. 

Vad innebär det att en platta är rakskuren/laserskuren?

Det innebär att efter en platta kommer ut ur ugnen så mäter man upp den med laser och sedan sågar av kanterna några millimeter för att få alla plattor exakt lika stora till millimeterprecision och med vinklar i exakt 90 grader. Detta gör man för att kunna få perfekta läggningsresultat med minimala fogar ända ner till 1mm fogbredd.

Hur vet jag om platta lämpar sig för att ligga i ett våtrum eller till och med utomhus?

Detta kan man ta reda på genom att kolla vilket R-värde en platta har. R-värde berättar hur mycket friktion en klinkerplatta har. En slät matt inomhus klinkerplatta brukar ligga på R9 och en sträv klikerplatta som är tillverkad för utomhusbruk ligger oftast på R11. Så ju högre siffra på R-värdet en platta har ju mindre halkbenägen blir den. På golv i våtrum inomhus hemma så brukar vi rekommendera att man använder en platta med värde R10 om man inte har mindre plattor i duschen då fogarna hjälper att göra golvet mindre halkbenäget. 

Varför kostar vissa klinkerplattor mer andra?

Den största kostanden som en fabrik har vid tillverkning av kakel och klinker är energin som går åt för att bränna plattorna. Därför gör vissa fabriker med lägre priser så att de ökar hastigeten på banden som går in i ugnen vilket i sin tur resulterar i att plattorna inte ligger i ugnen lika länge, som i sin tur resulterar i lägre kvalité på slutprudukten. Lägre kvalité i detta fallet kan då vara att den inte är lika reptålig, slagtålig samt mer porös och därför inte lika fläcktålig.

Vilken tjocklek på platta ska man ha i ett garage?

I ett garage går det bra att lägga plattor som är 1cm tjocka så länge man när noga att få full täckning under plattan, annars finns det risk att den spricker när man kör på den. Vill man eliminera risken för att plattan ska spricka kan man istället lägga 2cm tjocka plattor. Om täcknigen under en 2cm tjock platta inte skulle vara 100%-ig klara plattan belastningen utan problem. En tjockare platta öppnar även upp möjligheten för större format utan att gå sönder.

Klinkerdäck

Nedan finner några av svaren på den vanligaste frågorna vi får angående Pronto Klinkerdäck. Finner ni inte era svar är ni såklart välkomna att kontakta oss. 

Kan man lägga Pronto Klinkerdäck själv?

Ja det går alldelles utmärkt att lägga det själv med rätt verktyg och kanske lite bärhjälp vid läggning av riktigt stora plattor. Här hittar du läggningsinstruktioner https://www.prontokakel.se/gor-det-sjalv-guide.html 

Går 2cm plattorna att lägga direkt i mark?

Det går absolut att lägga direkt i mark. Antingen direkt i gräset som stepstones eller med tradionell stenläggning i sättsand.

Vilket underlag krävs för att lägga Pronto Klinkerdäck?

Underlaget bör vara hårdgjort eller stabilt sedan innan t,ex gammal stenläggning. Hårdgjort underlag innebär att man har packat grus (vi rekommenderar minst 15cm av 0-16mm). Det ska vara ett stabilt underlag ibland har man gamla plattor som har legat där i många år då går det alldelles utmärkt att ställa fötterna ovanpå den gamla stenläggningen.

Hur delar man plattorna till sitt Pronto Klinkerdäck?

Ska man dela många plattor så är det enklast att hyra ett sågbord med vattensåg med diamantklinga. Ska man bara dela några stycken så går det alldelles utmärkt att såga med vinkelslip med diamantklinga.

Vad innebär det att Pronto Klinkerdäck är underhållsfritt?

Det innebär att efter läggning så behöver plattorna varken slipas eller oljas/behandlas på något vis. De absorberar ingenting vilket gör att alger, mossa fläcker inte får något fäste.

Hur städar man Pronto Klinkerdäck och tål det högtryckstvätt?

Det lättaste sättet att rengöra Pronto Klinkerdäck är att lägga på Fila Deterdeck på hela ytan och låta det verka för att sedan spola av med högtryckstvätt. Vid rostfläcker från t.ex krukor så kan man lägga på Fila Deterdeck på fläcken och gnugga med en borste så brukar den försvinna efter någon minut.

Går det att lägga Pronto Klinkerdäck på balkong eller takterrass?

Ja det går jättebra att lägga på din balkong eller takterrass eftersom Pronto Klinkerdäck inte påverkar ytan som det står på. Man bör stänga sidorna på däcket så inte vinden kan komma under plattorna.

Går det att lägga på uppfart?

Plattorna(2cm tjocklek) tål att köra bil på men ska man lägga på uppfart eller på biluppställningsplatsen så skippar man fötterna och lägger 2cm plattorna direkt i marken på hårdgjort underlag med traditionell plattläggning.

Blir Pronto Klinkerdäck halt?

Plattorna till Pronto Klinkerdäck är tillverkade för att ligga utomhus året om, runt poolen och på gångarna runt huset. De har alla en yta med hög friktion för halksäkerhet (R11). Vid isbildning på vinterna så går det utmärkt att salta plattorna.

Tål Pronto Klinkerdäck frost?

Plattorna är frostbeständiga och eftersom man inte limmar plattorna så kan det inte bli frostsprängningar som det kan bli vid plattsättning med fix på gjuten yta.

Hur många fötter går det åt per kvadratmeter?

Hur många fötter det går åt beror på vilken storlek av platta och hur ditt Pronto Klinkerdäck är utformat. Här nedan finner du en schablonuträckning beroende på plattans storlek/format.

30x120 = 5,56st/m2
30x60 = 5,56st/m2
60x60 = 2,78st/m2
60x100 = 3,34st/m2
60x120 = 2,78st/m2
45x90 = 2,78st/m2
90x90 = 2,47st/m2
40x120 = 4,17st/m2
40x80 = 3,13st/m2
80x80 = 3,13st/m2
100x100 = 4st/m2
120x120 = 3,34st/m2

Kan jag salta Pronto Klinkerdäck?

Ja det går jättebra.

Vad ska jag göra om en platta går i sönder eller får en flisa?

Det är bara att lyfta upp plattan med lyftverktyget och byta ut den mot en ny. Vi rekommenderar att man har någon i reserv ifall olyckan är framme.

Kan man ha belysning i Pronto Klinkerdäck?

Det är jättefint att ha belysning i Pronto Klinkerdäck. Det lättaste sättet att sätta belysning är att göra hål med diamantborr för spottar och lampor och dra kablarna under däcket.

Vilka verktyg behövs för att lägga Pronto Klinkerdäck?

Utöver lyftverktyg och justernyckel som vi anser kan vara bra att ha hemma även efter läggning så behövs oftast en vattensåg eller vinkelslip(för mindre sågningar) med diamantklinga . Ett vattenpass för att juster däcket i nivå, en tång för att kunna bryta av "tänderna" (fogdistanserna) på fötterna en fogsvans eller tigersåg att såga bottendelen på foten.

Vad kostar det om man vill anlita någon som lägger Pronto Klinkerdäck?

Detta beror på förutsättningar, var i landet det ska läggas och hur mycket som ska sågas och man även har poolkant som ska limmas. Men om man delar upp det och beräknar utan specialarbete. -Underarbetet brukar kosta mellan 350 och 400 kr per kvm -Anläggningskostnaden brukar kosta mellan 250 och 350 kr per kvm Man får alltså en totalkostnad på mellan 600-750 kr per kvm. Ha dock i beaktning att kostnaden kan variera mycket vid olika förutsättningar. Faktorer som brukar påverka är tomtens utformning, nuvarande underlag, tillgänglighet för maskiner, storlek på plattorna samt hur stor ytan är och hur mycket förarbete som krävs.

Vem lägger Pronto Klinkerdäck?

Pronto Klinkerdäck är en gör-det-själv produkt men om vill anlita någon att lägga det så brukar stenläggare, plattläggare och markentrépröner lägga Pronto Klinkerdäck. I vissa fall är även plattsättare och snickare vana vid att lägga Pronto Klinkerdäck.

Finns samma platta för inomhus?

Oftast finns samma platta även för inomhus, då kommer den i 1cm tjocklek och utan den halksäkrade ytan, det är inte alltid den finns i samma format.

Hur gör man på kanterna för att avsluta sitt Pronto Klinkerdäck t.ex mot en gräsmatta eller rabatt?

Det enklaste sätta att avsluta sitt Pronto Klinkerdäck på för att stänga däcket så man inte ser under är att såga ut bitar från plattorna något högre än vad avståndet är ner till marken för att låta en bit av plattan gå ner i marken. Sedan antingen använda sig av av Aluminuim klip för sockel eller limma sättsteget/sockeln i plattan.

Vad är beräknad livslängd på Pronto Klinkerdäck?

Beräknad livslängd på Pronto Klinkerdäck är ca 25-45år på fötterna/piedestalerna och 45-65år på plattorna.

Finns det någon Garanti på Pronto Klinkerdäck?

Vi lämnar 5 års garanti på Pronto Klinkerdäck ihop med våra fabriker i Italien.

Hur mycket väger Pronto Klinkerdäck?

Lite beroende på vilken höjd på fot man väljer så väger det ca 45kg/m2

Är Pronto Klinkerdäck frostsäkert?

Plattorna är frostbeständiga och eftersom man inte limmar plattorna så kan det inte blir frostsprängningar som det kan bli vid plattsättning med fix på gjuten yta.

Hur lågt respektiva högt kan man lägga Pronto Klinkerdäck?

Den lägsta foten är 10mm och den högsta är 360mm sedan finns det hela spannet där emellan för att kunna justera och anpassa för varje enskilt projekt.

Hur återvinner man Pronto Klinkerdäck?

Plattorna till Pronto Klinkerdäck som är i Granit keramik återvinns som schakt, jord, sten ,tegel ,, betong och klinker. De krossas och används oftast som fyllnadsmaterial till exempel vägbyggen. Fötterna återvinns som hårdplast och blir oftast nya plastprodukter.

Kan jag se och känna på plattorna och fötterna i verkligheten rent fysiskt?

Vi har utställningar och återförsäljare runt om i landet men det lättaste är att beställa hem provbitar eller en fot från vår hemsida. Vi drar av kostnaden för proverna vid köp av riktiga plattor.

Var kommer Pronto Klinkerdäck ifrån?

Vi importerar vår plattor och fötter från Italien direkt med Tåg för att spara på vårt klimat och miljö.

Hur gör man vid poolkanten?

Plattorna närmast poolen bör limmas i poolkanten eller poolsargen som den bör vara i stumt material såsom gjuten betong eller murad med t.ex betongblock för bästa vidhäftning. Man limmar poolkantsplattorna i poolsargen med ett utomhusfix och fogar med en ej absorberande fog såsom silikon mjukfog eller epoxy hårdfog. Har man skenor till ett pooltak som ligger i anslutning till plattorna bör ett mellanrum finnas på minst 5mm mellan aluminium och klinker.

Går det att lägga Pronto Klinkerdäck oavsett årstid?

Man kan lägga Pronto Klinkerdäck oavsett årstid, man ska dock tänka på att om man behöver göra markarbeten så bör det inte finnas frost eller tjäle i marken och samma gäller oftast vid gjutningar och limningar.

Hur gör man om plattorna vippar?

Om en platta vippar så beror det på att en eller flera fötter inte är inställda i rätt höjd. Det kan vara att marken har satt sig under en fot och då är det bara att höja den foten med justernyckeln.

Kommer det ogräs i Pronto Klinkerdäck?

Det kommer inget ogräs i Pronto Klinkerdäck. Eftersom man inte fogar Pronto Klinkerdäck så har ogräset ingenstans att rota sig. Man får heller inget ogräs under plattorna eftersom det inte kommer ner tillräckligt med ljus.

Tål Pronto Klinkerdäck värme?

Plattorna tål väldigt hög värme som en eldkorg eller brasa är inget problem. Man ska dock tänka på att inte få för hög värme i närheten av fötterna.

Blir plattorna runt poolen alltså själva poolkanten samma batch/bränning som övriga pronto klinkerdäcket?

Ja våra poolkanter sågas och bearbetas från exakt samma batch som du får på ditt övriga Pronto Klinkerdäck om du beställer det vid samma tidpunkt.